Olisipa kiva kertoa tässä koskettava tarina, kuinka olen lapsesta asti tiennyt tulevani valokuvaajaksi ja ostanut ensimmäisen kamerani viisi vuotta säästämilläni viikkorahoilla, tai kuinka David LaChapelle tuli unessa kertomaan minun olevan ”valittu” mutta ei, siinä ei käynyt niin. Yhtenä päivänä vaan keksin ostaa kameran ja kokeilla mitä sillä saa aikaiseksi. Eihän siitä mitään tullut. Sama kuin olisi simpanssille antanut kameran. Osaamattomuuteeni turhautuneena nakkasin kameran kaappiin vatsalihaslaitteen ja jäätelökoneen kaveriksi. Taisi mennä pari vuotta etten siihen sielun sieppaajaan edes koskenut, kunnes taas innostuin tieteellisiin ja taiteellisiin kuvauskokeiluihini lopettaakseni uudestaan räpyttelyt johtuen tyytymättömyydestä valokuvataiteeni laatuun.

Koitti kevät 2011 ja muutin asumaan nykyiseen talooni, jossa sattui olemaan erillinen harrastetila. Mietin, että mitäs kummaa käyttöä huoneelle keksisin ja silloin päätin kokeilla kuvaamista vielä kerran. Siitä alkoikin vaihtelevan aktiivinen haihattelu kameran kanssa mikä jatkuu edelleen. Uskon vahvasti, että jos en olisi ostanut talo taloa, niin en myöskään valokuvaisi. Hassua miten elämään ilmestyy kaikenlaisia suuntaviittoja.

Talvella 2022 tapahtui jälleen kummia muutoksia. Kohtalon oikkujen johdattelemana huomasin olevani mystisen antiikkipuoti Old Illusionsin omistaja, kauppias ja maskotti. Tämän tapahtuman myötä kuvaustoimintani siirtyi samoihin tiloihin ja haaveeni antiikkistudiosta muuttui todeksi! Aivan huippua!

Tykkään kovasti klassisista öljyvärimaalauksista sekä viktoriaanisen aikakauden valokuvista. Kenties nämä elementit paistavatkin kuvistani läpi. Victor Barsokevitsch, tuo Savon lahja maailmalle, on toiminut yhtenä inspiraationi lähteenä. Antiikkia ja outouksia pyrin sijoittelemaan kuviini. Vuoden 2022 alussa löysin myös värikynät, joten rikastan kuvia nykyään väreilläkin. Erilaisuus ja erikoisuudet ovat aina kiehtoneet minua ja hämmentäminen on hauskaa. Sopivasti sensuelli, vintagehenkinen kuva maustettuna ripauksella outoutta on minusta toimiva konsepti. 

Tätä reissua on mahtavaa taivaltaa yhdessä upeiden ihmisten kanssa.
Jännä nähdä minne polku vielä johtaa.
Tervetuloa karnevaaleihin!

Näitä on kysytty

Millä kameralla kuvaat?
Fujifilm GFX50r. Filmikamerallakin kuvaaminen kiinnostaisi, mutta se on minulle liian työlästä. Arvostan helppoutta. Siksi en ole täräyttänyt laukaustakaan hyllyssä koristeena olevalla Rolleiflexillä. Pelkään rakastuvani sen kuvanlaatuun. Sen jälkeen joutuisin hylkäämään digivärkin ja näkemään vaivaa kuvien saamiseksi. Kuulostaa jo työltä, eikä hauskalta harrastukselta.

Photoshoppaatko kuvien taustat?
Nykyään en. Vastaus ennen vuotta 2021: Kaikki taustat ovat lisätty Photoshopissa. Kaikki. Valitettavasti. Ei ole tarpeeksi säilytystilaa enkä laiskana olentona vaivautuisi taustaa useinkaan vaihtamaan. Siksi Photoshop. Ehkäpä joku päivä yksinkertaistan tyyliäni ja kaikkiin kuviin tulee yksi ja sama tausta. Houkutteleva ajatus tosin. Kuvankäsittelyaika lyhentyisi kahdella minuutilla per kuva. Vuodessa säästäisi paljon aikaa ja senkin ajan voisi käyttää kuvaamiseen.

Kuinka kauan käsittelet yhtä kuvaa?
Nykyään alle minuutin, jos käsittelen. En tosin enää käsittele kuvia juuri ollenkaan. Sorvasin muutaman presetin, jotka tulevat kuviin suoraan. Saatan rajata ja/tai korjata valotusta sekä hätätilanteessa poistaa mustelmia, isoja finnejä tai muita väliaikaisia ihomuunnoksia, mutta siinä kaikki. Nykypäivä on täynnä vääristelyä. Siihen kelkkaan en tahdo mukaan. Ei ole hyväksi mallillekkaan saada itsestään vääristyneitä kuvia. Paljon parempi on napata kuvia niistä luonnostaan hyvistä puolista. Vastaus ennen vuotta 2021: Yhden kuvan käsittelyyn menee aikaa 5-10 minuuttia. Juuri niin, ei sen pidempään. Olen kameran napin painaja, en digiartisti.

Julkaisetko kaikki kuvat internetissä?
Privaattisetistä en yhtään. Muissa seteissä osa kuvista saattaa päätyä julkaistavaksi omiin internet-portfolioihini. Rohkeampien kuvien kohdalla kysyn sinulta ensin julkaisuluvan. Tarvittaessa siis kuvataan sekä julkaistavia kuvia, että sinulle yksityiseen käyttöön jääviä kuvia.

Millaisia ihmisiä kuvaat? Pitääkö olla aikaisempaa mallikokemusta?
Ulkonäöllä, iällä (tosin täysi-ikäinen pitää olla), eikä sukupuolella ole väliä. Aikaisempaa mallikokemustakaan ei tarvitse olla. Reipas mieli ja kyky heittäytyä riittää.

Kuvaatko häitä?
En. Jätän häiden ja muiden tapahtumien kuvaamisen ammattilaisille. Enkä ota valmistujaiskuviakaan. En myöskään lemmikkikuvia. Tykkään kyllä kaikenlaisista eläimistä, mutta viekää silti hamsterinne muille kuvaajille. Paijattavaksi saa tuoda.

Millaisia vaatteita pitäisi käyttää?
Kuvaideat voivat ohjailla vaatteiden tyyliä. Ideoiden sekä vaatekaapin sisällön mukaan malli saa itse päättää mieluisan vaatetuksen. Mielipiteeni voin vaatetuksesta sanoa, jos kysytään. Malli päättää aina itse, kuinka paljastavassa tai peittävässä asussa haluaa poseerata. Minä en vaatteiden määrään puutu. Yleensä en edes tiedä etukäteen millaisiin asuihin malli kuvauksissa pukeutuu vai pukeutuuko ollenkaan.